0

Как да организираме кръщенето на дететоКак да организираме кръщенето на детето???? Ами , ако забравя нещо??? Без паника! Всичко е въпрос на организация! Ако се движите по описаните по- долу стъпки, няма начин да пропуснете нещо или нещото да Ви изненада ден преди събитието.
 

1.Изберете кръстници и ги "помолете" да кръстят Вашата рожба.


Без него не може да се състои Кръщенето. Хубаво е да съобщите радостната новина на бъдещите кръстници по- рано от месец, за да имат време да се подготвят.Когато сте избрали кръстник не се отива при него с думите "Искам ти да кръстиш детето ни..", а е прието при кръстника да се отиде с молбата "Моля те, ти да станеш духовния родител на нашето дете" или 'Моля те, да приемеш да кръстиш нашето дете..."
 

2. Изберете дата за Кръщенето. Тук може да направите справка с църковен календар.

 

3. Изберете църква/манастир за кръщавката и запазете датата и час, която вече сте избрали.


Светото тайнство е ритуал, който се извършва задължително в църква. Съобразете големината на църквата с очаквания брой гости. Информирайте се от свещеника на храма, къде ще се проведе ритуала. Повечето храмове имат отделно помещение за кръщене, а в някой е въпрос на Ваш избор дали Кръщенето ще се проведе в отделното помещение или в централната част на храма. При записване на желаната от Вас дата имайте готовност да оставите капаро и непременно вземете документ със запазения дата и час, както и списък, с необходимите артикули, които следва да носите в деня на кръщенето.
 

4.Изгответе си списък с гостите.


Списъкът ще Ви помогне да не пропуснете някого.В него не забравяйте да отбележите и най-малките гости-децата, както и да включите себе си и кръстниците. По списък ще можете лесно да пресметнете разходите си, както и да прецените колко бр. покани и подаръци ще са Ви необходими.


5. Изберете и резервирайте ресторант или подходящо място за отпразнуване, където можете да почерпите за здравето на Вашето дете.


Хубаво е минимум месец преди събитието да обиколите набелязаните обекти и да се спрете на точния, за да сте сигурни, че няма да ви изпревари някой друг. При избор на ресторант съобразете капацитета му с очаквания брой гости. Ако се спрете на вариант градина, който е изключително подходящ за лятото, не забравяйте, че времето няма как да се планира и е добре или градината да е покрита или да имате резервен вариант в случай, че завали. Уточнете менюто, възможно ли е внасянето на алкохол в ресторанта, както и всичко, което ви хрумне- разплащане с ПОС, празнична украса, музика, капаро... Ако желаете по-празнична украса и акцент на важното събитие, спокойно може да се свържете с мен.Под празнична украса разбирайте- сатенени карета в цвят по избор (розов, син, зелен) балони,цветя, специално сгънати салфетки, декорация тип "пухваки топки", възможно е да се направи и украса на самите салфетки, шоколадови букети с детски мотиви. Може да разгледате публикация "Празнична украса" , за да придобиете представа.
 

6. Обадете се първо по телефона на гостите си, за да проверите, дали избраната дата от Вас е възможна и за тях.


След като вече имате предварителен положителен отговор от гостите и сте уточнили бройката е време за...


7. Изберете и поръчайте поканите за гостите.


Опитайте се да изберете нещо различно, нестандартно или нещо, което със сигурност ще хареса на гостите ви. По етикет е необходимо да известите по-рано от месец за предстоящото събитие, а с покана става още по-празнично и официално. Поканите ще останат хубав спомен от Кръщенето на Вашето дете. В раздел "Покани" Ви очакват няколко предложения. 

8. Изберете си текст за поканата.


Раздайте поканите и потвърдете бройката на гостите в ресторанта.


9. Поръчайте подаръци за гостите.


Моите предложения може да откриете в раздел "Подаръци към гостите". Подаръците за гости са важни, т.к. това ще им остане за спомен от Вашето Кръщене, ще им достави удоволствие, ще ги накара да се почувстват специални и най-вече подаръкът е благодарност към хората, които с Ви уважили.


10.Обсъдете с кръстниците, кой какво ще вземе за Кръщенето.

 

11. Осигурете си артикулите за Кръщенето.


 Изберете цветова тема на празника, за да може по-лесно да осигурите артикулите- вино , свещ , кутийка за косичка


12. Изберете подарък на кръстниците.


Подходящ подарък е украсено вино, икона, чаши или според Вашите възможности, каквото и да е , важното да е от сърце! За подарък може да си поръчате украсено ритуално вино, което да им остане спомен от събитието, пък и ще отлежава с години, напомняйки им за отговорностите като кръстници. Нека не забравяме, че виното символизира Христовата кръв, ето защо смятам, че е напълно подходящо за подарък към кръстника!Това е голям знак на уважение, следвайки символиката на кръщенето!!!


13. Осигурете си украса за църквата и ресторанта.

Разгледайте нашите предложения.


14. Поръчайте погача.

 

15. Поръчайте подходяща торта за случая.

 

16.Ангажирайте камера.


Ако нямате възможности за професионален фотограф, то не се лишавайте от камерата. Видеото ще запечати тези незабравими моменти, ще улови и най-малкия детайл на събитието Ви и ще се радвате дълги години на тези спомени. Пък и за мъничето ще бъде интересно след години да гледа записа :)


17. Ден преди Кръщенето проверете отново списъка с плана за действие, за да се убедите че всичко е изпълнено.

 

18. В деня на Кръщенето на първо място бъдете спокойни и усмихнати.


Все пак днес е денят на Вашето малко човече, което след броени минути ще стане християнче. Подгответе се да бъдете в храма по-рано с около 10-15мин. преди самото Кръщене. Най-важното е да запазите спокойствие! Ако нещата, които сами трябва да подготвите Ви се струват много или нямата това свободно време, побързайте да се свържете с мен за да обсъдим Вашето Кръщене и заедно да претворим мечтите Ви в реалност!


Публикувана на: 02/07/2019